Batoniki a'la 3 bit
Każdy z Was zapewne lubi słodkości. Kupne słodycze, owszem, są wygodne do kupienia i skonsumowania, ale czy warto? Tworzenie przepisów, zabawa w kuchni, to moja pasja. Dlatego stworzyłam z myślą o łakomczuchach batoniki à la 3 bit, które są smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu.
Ciasto
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki migdałowej
- 250 g płatków owsianych
- 20 g dżemu morelowego 100%
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 10 g lnu mielonego
Wartości odżywcze:
1714 kcal
61 g białko
80,68 g tłuszcz
191,53 g węglowodany
Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy, wodę, masło orzechowe, dżem i zagniatamy (zamiast mąk można zmielić w młynku do kawy kokos oraz migdały). Ciasto wykładamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki, a w międzyczasie robimy krem.
Krem
- 180 ml soku z aloesu (z biedronki słodzony fruktozą)
- 180 ml mleka 2% (lub mleko roślinne)
- 70 g mąki ziemniaczanej
- łyżka oleju kokosowego nie rozpuszczony
- 200 ml śmietanki kokosowej z mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki miodu lub innego słodziku
- 2 łyżeczka agaru
Wartości odżywcze:
824 kcal
12,73 g białko
39,84 g tłuszczu
105,35 g węglowodany
Z mleka odlewamy 50 ml i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do pozostałej części płynu dodajemy agar i miód, doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Zostawiamy do ostudzenia ale niecałkowitego. Śmietankę kokosową ubijamy z olejem kokosowym i dodajemy stopniowo masę budyniową. Tak przygotowana masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
Polewa
- 100 ml puszki mleka kokosowego
- 15 g miodu
- 100 g gorzkiej czekolady
Wartości odżywcze:
765 g kcal
8,44 g białko
54,83 g tłuszcz
60,03 g węglowodany
Roztapiamy czekoladę z mleczkiem kokosowym i miodem w gorącej kąpieli wodnej. Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy je na batony. Mi wyszło 10 sztuk (ok. 330 kcal/szt). Następnie polewamy je czekoladą z każdej strony i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Ja się nie mogłam doczekać i dorwałam się po 5 minutach do batonika, mam nadzieje, że Wam się uda wytrzymać nieco dłużej :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz