Batoniki białkowe

Każdy z nas po treningu od czasu do czasu nabiera ochoty na zjedzenie czegoś "na szybko".

Zdarza się, że wtedy wpadamy do sklepu i bierzemy coś, co mamy pod ręką, czyli batony. Często wybieramy batony energetyczne, lub te "zdrowe". Niestety w ich składzie znajdziemy wiele niepotrzebnych składników. Najlepszym sposobem (i dosyć szybkim) jest zrobienie zdrowych batoników białkowych samodzielnie. Wtedy można powiedzieć "wiem, co jem!"


Składniki:
  • 180 g płatków owsianych 
  • 50 g kaszy jaglanej ekspandowanej 
  • 60 g odżywki białkowej naturalnej 
  • 20 g migdałów mielonych 
  • 30 g masła orzechowego 
  • 150 g namoczonych daktyli 
  • 12 g kawy rozpuszczalnej


Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy mokre i zagniatamy tak, aby można było formować batoniki (będą lekko lepkie). Dzielimy ciasto na 2 części. Z jednej lepimy 5 batoników, a z drugiej robimy batoniki kakaowe z pyłkiem kwiatowym.

Do drugiej części ciasta, dodajemy:

  • 15 g kakao 
  • 50 g płatków owsianych 
  • 10 g miodu 
  • 10 g pyłku kwiatowego 
Zagniatamy ciasto i formujemy ok. 5 batoników.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty