Batoniki białkowe
Każdy z nas po treningu od czasu do czasu nabiera ochoty na zjedzenie czegoś "na szybko".
Zdarza się, że wtedy wpadamy do sklepu i bierzemy coś, co mamy pod ręką, czyli batony. Często wybieramy batony energetyczne, lub te "zdrowe". Niestety w ich składzie znajdziemy wiele niepotrzebnych składników. Najlepszym sposobem (i dosyć szybkim) jest zrobienie zdrowych batoników białkowych samodzielnie. Wtedy można powiedzieć "wiem, co jem!"
Składniki:
- 180 g płatków owsianych
- 50 g kaszy jaglanej ekspandowanej
- 60 g odżywki białkowej naturalnej
- 20 g migdałów mielonych
- 30 g masła orzechowego
- 150 g namoczonych daktyli
- 12 g kawy rozpuszczalnej
Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy mokre i zagniatamy tak, aby można było formować batoniki (będą lekko lepkie). Dzielimy ciasto na 2 części. Z jednej lepimy 5 batoników, a z drugiej robimy batoniki kakaowe z pyłkiem kwiatowym.
Do drugiej części ciasta, dodajemy:
- 15 g kakao
- 50 g płatków owsianych
- 10 g miodu
- 10 g pyłku kwiatowego
Zagniatamy ciasto i formujemy ok. 5 batoników.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz