Bezglutenowy biszkopt z kremem


A kto powiedział, że biszkopt musi być z glutenem i z całych jajek? Dla tych, co nie mogą jadać zbyt dużo tłuszczu i są uczuleni na gluten - lub po prostu go nie jedzą - mam dla was rozwiązanie. Oto bezglutenowy biszkopt na białkach z kremem kakaowo-figowym.
Przepis: 
  • Biszkopt:
    • 4 białka
    • pół opakowania cukru waniliowego
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • 4 łyżki mąki ryżowej
    • łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru
  • Krem:
    • 0,75 l mleka 2%
    • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
    • 5 łyżek syropu klonowego
    • 6 szt fig
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 50 g orzechów włoskich 
    • 3 łyżki kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy, następnie zwalniamy obroty miksera i wsypujemy powoli mąkę ryżową oraz budyń. Dzielimy ciasto na dwie części i wlewamy je do dwóch keksówek wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 20 min przy włączonym termoobiegu: 170-180 stopni. Następnie wyciągamy i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Odlewamy szklankę mleka, a do pozostałego dodajemy figi oraz orzechy. Figi gotujemy w mleku do miękkości, blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną, budynie, syrop klonowy i kakao mieszamy z pozostawioną wcześniej porcją mleka. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do momentu powstania gęstej masy budyniowej, Odstawiamy do wystygnięcia. Warstwę biszkoptu smarujemy kremem a następnie przekładamy drugą warstwą biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h. Wyciągamy, kroimy i jemy :)

Komentarze

Popularne posty