Bezglutenowy biszkopt z kremem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbseOB9tiTKnPojun2R4389Oz3UxrbQ3hc25W3_eOx4TyGAeJ4tGpd93FabjD8eJtjQgEp2cm5hdlEggLfBAezAZgYvroBTdJaxSlwfthTH1_Rls-Wyv2UkhpEbgJHkZ9fqKP2Mdqe5F5v/s320/IMG_20171109_123856.jpg)
A kto powiedział, że biszkopt musi być z glutenem i z całych jajek? Dla tych, co nie mogą jadać zbyt dużo tłuszczu i są uczuleni na gluten - lub po prostu go nie jedzą - mam dla was rozwiązanie. Oto bezglutenowy biszkopt na białkach z kremem kakaowo-figowym.
Przepis:
- Biszkopt:
- 4 białka
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki mąki ryżowej
- łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- Krem:
- 0,75 l mleka 2%
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
- 5 łyżek syropu klonowego
- 6 szt fig
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy, następnie zwalniamy obroty miksera i wsypujemy powoli mąkę ryżową oraz budyń. Dzielimy ciasto na dwie części i wlewamy je do dwóch keksówek wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 20 min przy włączonym termoobiegu: 170-180 stopni. Następnie wyciągamy i studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Odlewamy szklankę mleka, a do pozostałego dodajemy figi oraz orzechy. Figi gotujemy w mleku do miękkości, blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną, budynie, syrop klonowy i kakao mieszamy z pozostawioną wcześniej porcją mleka. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do momentu powstania gęstej masy budyniowej, Odstawiamy do wystygnięcia. Warstwę biszkoptu smarujemy kremem a następnie przekładamy drugą warstwą biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h. Wyciągamy, kroimy i jemy :)
Komentarze
Prześlij komentarz