Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej niepalonej

Kaszę gryczaną można spożywać nie tylko na słono. Jak widać można z niej zrobić również coś słodkiego i smacznego. :)


Przepis:
  • Ciasto
    • 5 jajek 
    • 100 g cukru trzcinowego
    • 140 g mąki lnianej
    • 160 g kaszy gryczanej niepalonej
    • 150 g czekolady gorzkiej min, 70%
    • 50 ml oleju kokosowego
    • 100 g żurawiny suszonej
    • cukier waniliowy
    • 5 g sody oczyszczonej 
  • Polewa 
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 10 g miodu
    • 10 g oleju kokosowego
Kaszę gryczaną gotujemy do rozgotowania. Po lekkim ostudzeniu blenderujemy na gładką masę. Możemy zastosować maszynkę do mielenia, jak nie posiadamy blendera. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Międzyczasie ucieramy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Do utartych jaj dodajemy roztopioną czekoladę, następnie zmielona kaszę gryczaną, mąkę oraz sodę. Po zmiksowaniu składników dodajemy suszona żurawinę i mieszamy wszystko delikatnie. Następnie wylewamy ciasto na formę 20 x 30  do pieczenia wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na termoobiegu 180 stopni przez ok. 45 minut. Podczas gdy ciasto się piecze, przygotowujemy sos. Roztapiamy olej kokosowy, który mieszamy z jogurtem i miodem. Po wystudzeniu ciasta polewamy go dekoracyjnie po wierzchu.

Smacznego! :)


Komentarze

Popularne posty