Pancakes marchewkowo-jabłkowe

Przecież śniadania nie muszą być nudne i monotonne. Dietę trzeba sobie urozmaicać :). Nie samym chlebem człowiek żyje. Na prośbę wielu z Was, tym razem dodaje składniki odżywcze. Spokojnie możecie wpasować placuszki do swojej diety, wiedząc ile mają kalorii. Ja taką porcję miałam na 2 dni. 

Składniki: 
  • 2 białka 
  • 1 żółtko 
  • 3 łyżeczki mąki gryczanej 
  • 3 łyżeczki mleka 
  • Łyżeczka oleju kokosowego 
  • 2 marchewki 
  • 2 jabłka 
  • cytryna 
Wartości odżywcze:

302 kcal 
13,33 g białka 
11,86 g tłuszczy 
37,44 g węglowodanów 

Polewa karmelowa: 
  • 8 szt daktyli 
  • Pół banana 
  • 3 łyżki oleju 
Wartości odżywcze: 

395 kcal 
1,24 g białka 
30,27 g tłuszczu 
33,51 g węglowodany 

Polewa kakaowa: 
  • Łyżka kakao 
  • 2 łyżki polewy karmelowej 
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30-60 minut. 

Ciasto:

Marchewkę i jabłka obieramy i trzemy na drobnych oczkach i polewamy sokiem z cytryny. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtko i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy i powoli miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy startą marchewkę z jabłkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy na patelni bez tłuszczu z jednej i drugiej strony do zarumienienia. 

Polewy:

Namoczone daktyle blendujemy z bananem i olejem kokosowym na gładką masę. Z powstałej masy odkładamy dwie łyżki stołowe na polewę kakaową (dodajemy łyżkę kakao i mieszamy). Placuszki przekładamy polewą karmelową, a na wierzch polewamy polewą kakaową. 

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty