Szarlotka w wersji fit
Jak wiecie wszyscy lubią szarlotkę :). Nie ważne, czy jest ona klasyczna, czy w wersji zdrowej. Na poprawę humoru w tak ponure dni jesienne, przedstawiam Wam szarlotkę w wersji fit.
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g orzechów włoskich
- jajko
- 100 g maki kokosowej
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
- olej kokosowy 1/3 szklanki
- woda do zagniecenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGjfvlaPICNCtKkwafvcBGM9SLGOiFMfuUV0_8isRqHJNiecntfwC6ADWC4SEw28EJRGcjkOipWHelh0ez8H8e22MYYoKpT6BipdMKPP5W8JRBcI7GQ1Dm1FAZ79LCULcYQIBYpVC79Q55/s320/IMG_20171102_123315.jpg)
Sos waniliowy:
- jogurt naturalny
- syrop z agawy
- wanilia
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąki, jajko, roztopiony olej kokosowy zagniatamy na ciasto dodając stopniowo niewielką ilość wody do uzyskania ciasta.
Ciasto powinno być zbite i zwarte, podobnie do ciasta kruchego.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Jeden z kawałków wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy lub ugniatamy (nakłuwamy widelcem), tak aby zmieściło się w keksówce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRd3-w2cDFkWS4yh3jdTsGAhmqa6qfzsSkxnjtPx430Hlcz0JW1ResFpQjAsBpY-XgJX2xcB98H9O9ICVYrQxpPlOJCTiopH0pz27o3Q3FXMX8zqJMw8fvcW6qd8ABTP4aH2h1tqrIprYL/s320/IMG_20171102_122915.jpg)
Farsz:
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach i kropimy cytryną.
Następnie mieszamy je z cukrem waniliowym i cynamonem.
Po upieczeniu, rozkroić i podawać z sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz