Szarlotka w wersji fit
Jak wiecie wszyscy lubią szarlotkę :). Nie ważne, czy jest ona klasyczna, czy w wersji zdrowej. Na poprawę humoru w tak ponure dni jesienne, przedstawiam Wam szarlotkę w wersji fit.
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g orzechów włoskich
- jajko
- 100 g maki kokosowej
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
- olej kokosowy 1/3 szklanki
- woda do zagniecenia
Sos waniliowy:
- jogurt naturalny
- syrop z agawy
- wanilia
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąki, jajko, roztopiony olej kokosowy zagniatamy na ciasto dodając stopniowo niewielką ilość wody do uzyskania ciasta.
Ciasto powinno być zbite i zwarte, podobnie do ciasta kruchego.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Jeden z kawałków wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy lub ugniatamy (nakłuwamy widelcem), tak aby zmieściło się w keksówce.
Ciasto podpiekamy ok. 10 minut. Na wyciągnięte z piekarnika ciasto wykładamy jabłka i na to pozostałą część ciasta (rozwałkowana lub pokruszona). Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach na termoobiegu.
Farsz:
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach i kropimy cytryną.
Następnie mieszamy je z cukrem waniliowym i cynamonem.
Po upieczeniu, rozkroić i podawać z sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz