Szarlotka w wersji fit


Jak wiecie wszyscy lubią szarlotkę :). Nie ważne, czy jest ona klasyczna, czy w wersji zdrowej. Na poprawę humoru w tak ponure dni jesienne, przedstawiam Wam szarlotkę w wersji fit.

Składniki:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g orzechów włoskich 
  • jajko 
  • 100 g maki kokosowej
  • 1,5 kg jabłek 
  • cynamon 
  • cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • olej kokosowy 1/3 szklanki 
  • woda do zagniecenia
Sos waniliowy:
  • jogurt naturalny
  • syrop z agawy
  • wanilia 
Przygotowanie:

Ciasto:

Mąki, jajko, roztopiony olej kokosowy zagniatamy na ciasto dodając stopniowo niewielką ilość wody do uzyskania ciasta.
Ciasto powinno być zbite i zwarte, podobnie do ciasta kruchego.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Jeden z kawałków wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy lub ugniatamy (nakłuwamy widelcem), tak aby zmieściło się w keksówce.

Ciasto podpiekamy ok. 10 minut. Na wyciągnięte z piekarnika ciasto wykładamy jabłka i na to pozostałą część ciasta (rozwałkowana lub pokruszona). Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach na termoobiegu.

Farsz:

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach i kropimy cytryną. 
Następnie mieszamy je z cukrem waniliowym i cynamonem. 

Po upieczeniu, rozkroić i podawać z sosem. 





Komentarze

Popularne posty