Wegańskie Brownie Dyniowe
Sezon na dynię jest w pełni.
To pomarańczowe (zazwyczaj) warzywo jest źródłem wielu inspiracji kulinarnych. W wersji słodkiej i jednocześnie zdrowej - jedną z moich ulubionych form jej podania jest brownie, tutaj w przepysznej wersji wegańskiej.
Składniki
Smacznego!
To pomarańczowe (zazwyczaj) warzywo jest źródłem wielu inspiracji kulinarnych. W wersji słodkiej i jednocześnie zdrowej - jedną z moich ulubionych form jej podania jest brownie, tutaj w przepysznej wersji wegańskiej.
Składniki
- Ciasto:
- 0,7 kg dyni
- 120 g daktyli
- 50 ml oleju kokosowego
- 180 g mąki gryczanej niepalonej
- 2 banany
- 3 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
- Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady min 70%
- 2 łyżki oleju kokoswego
- wiórki z kokosa
- migdały
Dynię obieramy ze skórki i wycinamy środek z pestek. Następnie kroimy ją w niewielką kostkę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut na 170 stopni, tak aby zmiękła. Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby przykrył wierzch i moczymy przez ok. 1 godz. Olej kokosowy rozpuszczamy.
Blendujemy upieczoną dynię, daktyle z wodą, bananami, olejem kokosowym, cynamonem i kakao. Na sam koniec dodajemy mąkę i znów blendujemy. Wykładamy ciasto na małą tortownicę i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 min 180 stopni.
Pod koniec pieczenia można zrobić polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosa oraz migdałami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz