Wegańskie Brownie Dyniowe

Sezon na dynię jest w pełni.
To pomarańczowe (zazwyczaj) warzywo jest źródłem wielu inspiracji kulinarnych. W wersji słodkiej i jednocześnie zdrowej - jedną z moich ulubionych form jej podania jest brownie, tutaj w przepysznej wersji wegańskiej.

Składniki
  • Ciasto:
    • 0,7 kg dyni
    • 120 g daktyli
    • 50 ml oleju kokosowego
    • 180 g mąki gryczanej niepalonej
    • 2 banany
    • 3 łyżki kakao
    • szczypta cynamonu
  • Polewa:
    • 50 g gorzkiej czekolady min 70%
    • 2 łyżki oleju kokoswego
    • wiórki z kokosa
    • migdały

Dynię obieramy ze skórki i wycinamy środek z pestek. Następnie kroimy ją w niewielką kostkę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut na 170 stopni, tak aby zmiękła. Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby przykrył wierzch i moczymy przez ok. 1 godz. Olej kokosowy rozpuszczamy.

Blendujemy upieczoną dynię, daktyle z wodą, bananami, olejem kokosowym, cynamonem i kakao. Na sam koniec dodajemy mąkę i znów blendujemy. Wykładamy ciasto na małą tortownicę i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 min 180 stopni.

Pod koniec pieczenia można zrobić polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosa oraz migdałami.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty