Wegańskie Brownie Dyniowe
Sezon na dynię jest w pełni.
To pomarańczowe (zazwyczaj) warzywo jest źródłem wielu inspiracji kulinarnych. W wersji słodkiej i jednocześnie zdrowej - jedną z moich ulubionych form jej podania jest brownie, tutaj w przepysznej wersji wegańskiej.
Składniki
Smacznego!
To pomarańczowe (zazwyczaj) warzywo jest źródłem wielu inspiracji kulinarnych. W wersji słodkiej i jednocześnie zdrowej - jedną z moich ulubionych form jej podania jest brownie, tutaj w przepysznej wersji wegańskiej.
Składniki
- Ciasto:
- 0,7 kg dyni
- 120 g daktyli
- 50 ml oleju kokosowego
- 180 g mąki gryczanej niepalonej
- 2 banany
- 3 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixEHhn9yTaV8pVKKKi08JRs0-4LXO4SHcu_p_IqV5T2VlBvVB52hLR8z_B06x4uRpGVtOnMEIZh0MmqYVsTxf-Crdxx54lLd0sqf5Z2wb-1kS27a8Gy1r5ibeodhiW_ht69VEgCUzljE4y/s400/FB_IMG_1510082652737.jpg)
- Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady min 70%
- 2 łyżki oleju kokoswego
- wiórki z kokosa
- migdały
Dynię obieramy ze skórki i wycinamy środek z pestek. Następnie kroimy ją w niewielką kostkę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut na 170 stopni, tak aby zmiękła. Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby przykrył wierzch i moczymy przez ok. 1 godz. Olej kokosowy rozpuszczamy.
Blendujemy upieczoną dynię, daktyle z wodą, bananami, olejem kokosowym, cynamonem i kakao. Na sam koniec dodajemy mąkę i znów blendujemy. Wykładamy ciasto na małą tortownicę i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 min 180 stopni.
Pod koniec pieczenia można zrobić polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosa oraz migdałami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz