Białkowe bezglutenowe batony proteinowe

Gdy ktoś dużo ćwiczy i po swoich treningach lubi zjeść coś na szybko, ale shake'i już się znudziły, to mam idealny pomysł dla niego :). Białkowe batony, które zapewnią mnóstwo energii po ostrym treningu. Jest to dawka zdrowia i smaku, bez dodatku środków chemicznych (które są niepotrzebnie dodawane do sklepowych batonów).


Przepis 
  • 300 g płatków amarantusowych 
  • 200 ml mleka migdałowego ciepłego 
  • 100 g masła orzechowego 
  • 10 g miodu 
  • 100 g banana 
  • 50 g oleju kokosowego bezzapachowego roztopionego 
  • 60 g odżywki białkowej naturalnej (można użyć smakowej) 
  • 50 g wafli owsianych firmy ,,Ania''
Płatki wsypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko i czekamy 3 minuty. Dodajemy masło orzechowe, odżywkę białkową, miód, rozgniecionego banana, pokruszone wafle i zagniatamy do uzyskania ciasta. Formujemy batoniki w rękach lub w pojemniku o wymiarach 10x10 obłożonym folią do żywności. Wkładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Wyciągamy z lodówki i folii, kroimy batony.


Dla tych, którzy lubią polewę. Składniki na nią:
  • 50 ml oleju kokosowego bezzapachowego 
  • 10 g miodu/cukru trzcinowego 
  • 10 ml wody 
  • 30 g kakao 
Podgrzewamy wodę, olej. Wsypujemy cukier i mieszamy aż do jego pełnego rozpuszczenia. Ściągamy z palnika i dodajemy kakao energicznie mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja. 



Tak przygotowaną polewę wylewamy na część lub całość naszego batona. Wstawiamy do lodówki.

Wyciągamy i pakujemy na trening :)



Komentarze

Popularne posty