Białkowe bezglutenowe batony proteinowe
Gdy ktoś dużo ćwiczy i po swoich treningach lubi zjeść coś na szybko, ale shake'i już się znudziły, to mam idealny pomysł dla niego :). Białkowe batony, które zapewnią mnóstwo energii po ostrym treningu. Jest to dawka zdrowia i smaku, bez dodatku środków chemicznych (które są niepotrzebnie dodawane do sklepowych batonów).
Przepis
- 300 g płatków amarantusowych
- 200 ml mleka migdałowego ciepłego
- 100 g masła orzechowego
- 10 g miodu
- 100 g banana
- 50 g oleju kokosowego bezzapachowego roztopionego
- 60 g odżywki białkowej naturalnej (można użyć smakowej)
- 50 g wafli owsianych firmy ,,Ania''
Płatki wsypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko i czekamy 3 minuty. Dodajemy masło orzechowe, odżywkę białkową, miód, rozgniecionego banana, pokruszone wafle i zagniatamy do uzyskania ciasta. Formujemy batoniki w rękach lub w pojemniku o wymiarach 10x10 obłożonym folią do żywności. Wkładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Wyciągamy z lodówki i folii, kroimy batony.
Dla tych, którzy lubią polewę. Składniki na nią:
- 50 ml oleju kokosowego bezzapachowego
- 10 g miodu/cukru trzcinowego
- 10 ml wody
- 30 g kakao
Podgrzewamy wodę, olej. Wsypujemy cukier i mieszamy aż do jego pełnego rozpuszczenia. Ściągamy z palnika i dodajemy kakao energicznie mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja.
Tak przygotowaną polewę wylewamy na część lub całość naszego batona. Wstawiamy do lodówki.
Wyciągamy i pakujemy na trening :)
Komentarze
Prześlij komentarz