Muffiny bezglutenowe z dynią i żurawiną
Muffinki bezglutenowe z dynią i żurawiną, w sam raz na rozgrzanie w chłodne dni :)
Większość z nas lubi babeczki, muffiny i inne słodkości. Ja polecam Wam dania jednocześnie zdrowe i słodkie. Po prostu pycha! Te muffinki będą pasować idealnie na święta dla tych, którzy chcą dbać o linię. Dzięki temu można trochę połasuchować, jednocześnie omijając tradycyjne, wysokokaloryczne ciasta ;)
Przepis
- 0,5 kg mrożonej dyni
- 4 jajka
- 400 g mąki ryżowej
- 180 ml mleka
- 2 g sody
- 50 ml oleju kokosowego bezzapachowy roztopiony
- 30 g cukru trzcinowego
- 100 g żurawiny
- 10 g mąki ziemniaczanej
Dynie należy rozmrozić. Jajka, mleko, olej zmiksować w jednej misce. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żurawinę. Połączyć składniki znajdujące się w obu miskach. Do powstałej masy dodać dynię i ponownie wymieszać. Teraz masę rozlewany do foremek muffinkowych (ok. 12 sztuk) i pieczemy używając termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz