Muffiny bezglutenowe z dynią i żurawiną

Muffinki bezglutenowe z dynią i żurawiną, w sam raz na rozgrzanie w chłodne dni :)
Większość z nas lubi babeczki, muffiny i inne słodkości. Ja polecam Wam dania jednocześnie zdrowe i słodkie. Po prostu pycha! Te muffinki będą pasować idealnie na święta dla tych, którzy chcą dbać o linię. Dzięki temu można trochę połasuchować, jednocześnie omijając tradycyjne, wysokokaloryczne ciasta ;)


Przepis
  • 0,5 kg mrożonej dyni 
  • 4 jajka 
  • 400 g mąki ryżowej 
  • 180 ml mleka 
  • 2 g sody 
  • 50 ml oleju kokosowego bezzapachowy roztopiony 
  • 30 g cukru trzcinowego 
  • 100 g żurawiny 
  • 10 g mąki ziemniaczanej 

Dynie należy rozmrozić. Jajka, mleko, olej zmiksować w jednej misce. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żurawinę. Połączyć składniki znajdujące się w obu miskach. Do powstałej masy dodać dynię i ponownie wymieszać. Teraz masę rozlewany do foremek muffinkowych (ok. 12 sztuk) i pieczemy używając termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez pół godziny. 


Komentarze

Popularne posty