Zdrowy piernik świąteczny

Święta tuż tuż, a ciasto trzeba zrobić :). Zdrowy piernik marchewkowy na mące pełnoziarnistej z bakaliami i małą ilością cukru - można przecież smacznie i zdrowo spędzić Wigilię i Święta.


Składniki: 
  • 540 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub pełnoziarnistej 
  • 4 jajka 
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego 
  • 50-70 g cukru trzcinowego 
  • 2 szklanki marchewki 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżka kakao 
  • Przyprawa do piernika 
  • 80 g rodzynek 
  • 80 g żurawiny 


Żółtka ucieramy z cukrem. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach. Dodajemy ją do utartych żółtek razem z przesianą mąką, sodą, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, kakao. Mieszamy delikatnie ma małych obrotach miksera. Ubijamy jajka na sztywną pianę i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ręcznie i delikatnie mieszamy za pomocą warzechy. Następnie dodajemy bakalie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na keksówkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach, a kolejne 10-15 minut w 170 stopniach. Wyciągamy po upieczeniu i czekamy, aż ostygnie. 

Piernik idealnie smakuje z herbatą rozgrzewającą. :)

Komentarze

Popularne posty