Zdrowy piernik świąteczny
Święta tuż tuż, a ciasto trzeba zrobić :). Zdrowy piernik marchewkowy na mące pełnoziarnistej z bakaliami i małą ilością cukru - można przecież smacznie i zdrowo spędzić Wigilię i Święta.
Składniki:
- 540 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub pełnoziarnistej
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 50-70 g cukru trzcinowego
- 2 szklanki marchewki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- Przyprawa do piernika
- 80 g rodzynek
- 80 g żurawiny
Żółtka ucieramy z cukrem. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach. Dodajemy ją do utartych żółtek razem z przesianą mąką, sodą, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, kakao. Mieszamy delikatnie ma małych obrotach miksera. Ubijamy jajka na sztywną pianę i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ręcznie i delikatnie mieszamy za pomocą warzechy. Następnie dodajemy bakalie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na keksówkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach, a kolejne 10-15 minut w 170 stopniach. Wyciągamy po upieczeniu i czekamy, aż ostygnie.
Piernik idealnie smakuje z herbatą rozgrzewającą. :)
Komentarze
Prześlij komentarz