Faszerowana cukinia

Znudziły Wam się klasyczne obiady i wpadliście się w monotonię? Nic straconego, mam na to sposób dla Was :). Szybkie, smacznego danie dla osób, które nie jadają mięsa, a chcą coś nowego. Oto faszerowana cukinię (w wersji wegetariańskiej), która znakomicie może pasować do kolacji lub jako obiad. 

Przepis:

  • 4 cukinie
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 110 g kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g mozarelli
  • 7 suszonych pomidorów w oleju
  • Pół natki pietruszki
  • Rozmaryn
  • Sól himalajska
  • Pieprz ziołowy
Wszystkie cukinie myjemy, odcinamy końcówki z obu stron i przekrawamy na dwie połówki. Drążymy je od środka, zostawiając część końcówek, aby farsz się nie wydostał poza tzw. łódkę. Miąższ kroimy i podsmażany na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Ściągamy i przekładamy do miski. Cukinie posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni w termoobiegu na 10 minut. W międzyczasie kroimy pieczarki w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy ok. 7 minut i przekładamy do miski z miąższem. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy ok. 5-10 minut. Przekładamy do miski z poprzednimi składnikami. Kroimy pomidory suszone, natkę pietruszki i wraz z kukurydzą dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i doprawiamy. Wyciągamy cukinie z piekarnika i nadziewamy farszem. Kroimy mozzarellę w cienkie plastry i kładziemy na łódki. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min, 180 stopni.




Komentarze

Popularne posty