Białkowe ,,Michałki''

Dieta to nie tylko katowanie się mniejszą ilością kcal i restrykcyjnego jadłospisu. Dieta to sposób, w jaki się odżywiamy. Wybierając gotowe produkty, zawsze zastanów się, czy warto jest dać jakiekolwiek pieniądze za byle co.
Z mojego doświadczenia wynika, że zawsze lepsza jest opcja kupowania surowców do zrobienia gotowego produktu. W większości dostępne w sklepach ''fit słodkości" są napakowanie środkami chemicznymi, słodzone niepotrzebnie cukrem i dodawane są do nich emulgatory. Niepotrzebnie! Lepszy i zdrowszy produkt można zrobić przecież w domu.


W tym poście coś dla łakomczuchów michałków, bo przecież tym smakołykom się nie można oprzeć :). Może nie smakują dokładnie jak sklepowe, ale są zdecydowanie zdrowsze :P

Przepis:

Nadzienie
  • 120 g namoczonych daktyli
  • 60 g masła orzechowego
  • 60 g odżywki białkowej naturalnej
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 30 ml oleju kokosowego bezzapachowego płynnego

Polewa
  • 50 g gorzkiej czekolady min.70%
  • 15 ml oleju kokosowego
  • 15 ml mleka migdałowego
Namoczone wcześniej daktyle blendujemy i przekładamy do większej miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do formy sylikonowej o wymiarach 10x15 cm. Równomiernie rozkładamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h (można wstawić na 30-45 min do zamrażarki). 
W międzyczasie przygotowujemy polewę. W gorącej kąpieli wodnej na wolnym ogniu roztapiamy czekoladę, olej i mleko. Polewa powinna być gładka. Gdy wszystkie składniki się roztopią, to ściągamy z ognia.
Po upływie czasu wyciągamy masę z lodówki, a następnie z formy i tniemy na wielkość michałków. Następnie tak pokrojone michałki oblewamy czekoladą i wstawiamy ponownie do lodówki na 30 min.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty