Brownie MIX

Brownie można zrobić z batatów, dyni, bananów, fasoli albo kaszy. Ja postanowiłam zrobić drobny miks :) Brownie z kaszy jaglanej, fasoli czerwonej i bananów :)
Jak zawsze eksperymentowanie się opłaca - żeby wszyscy byli zadowoleni i mogli skorzystać z cudzych doświadczeń kulinarnych, a przy tym zdrowo się odżywiać.
Słodkie nie zawsze musi mieć tonę cukru i mnóstwa chemii, żeby smakowało. To od Ciebie zależy co wybierzesz, a świadomy wybór, to dobry wybór :)! 


Przepis
  • 300 g kaszy jaglanej suchej 
  • 4 banany 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 30 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (min 70%)
  • 40 g cukru trzcinowego/miodu lub innego słodzika 
  • 3 jajka (W wersji wegańskiej można pominąć jajka.)
  • 30 g oleju kokosowego bezzapachowego
  • 5 g cukru waniliowego/aromat
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy na bok do lekkiego ostudzenia. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Fasole odcedzamy na sitku. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy banany, fasolę, kakao, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, wbijamy jaja, rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Wykładamy na blaszkę (20x30) wyłożoną papierem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach na termoobiegu. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia,


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty