Brownie MIX
Brownie można zrobić z batatów, dyni, bananów, fasoli albo kaszy. Ja postanowiłam zrobić drobny miks :) Brownie z kaszy jaglanej, fasoli czerwonej i bananów :)
Jak zawsze eksperymentowanie się opłaca - żeby wszyscy byli zadowoleni i mogli skorzystać z cudzych doświadczeń kulinarnych, a przy tym zdrowo się odżywiać.
Słodkie nie zawsze musi mieć tonę cukru i mnóstwa chemii, żeby smakowało. To od Ciebie zależy co wybierzesz, a świadomy wybór, to dobry wybór :)!
- 300 g kaszy jaglanej suchej
- 4 banany
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 30 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady (min 70%)
- 40 g cukru trzcinowego/miodu lub innego słodzika
- 3 jajka (W wersji wegańskiej można pominąć jajka.)
- 30 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 5 g cukru waniliowego/aromat
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy na bok do lekkiego ostudzenia. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Fasole odcedzamy na sitku. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy banany, fasolę, kakao, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, wbijamy jaja, rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Wykładamy na blaszkę (20x30) wyłożoną papierem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach na termoobiegu. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia,
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz