Ciasto jogurtowe z owocami

Jeżeli komuś znudziło się robienie biszkopta i potrzebuje czegoś nowego, ciasto jogurtowe to idealny i oryginalny pomysł. Delikatne, puszyste, smaczne. Czego chcieć więcej :)


Przepis na wersję klasyczną
  • 4 jajka 
  • Pół szklanki oleju rzepakowego (wersja zdrowsza: olej kokosowy)
  • 60 g cukru trzcinowego (lepiej: miodu)
  • 2 g sody 
  • 5 g cukru waniliowego 
  • 600 g mąki pszennej (wersja zdrowsza: mąka pełnoziarnista)
  • 200 g owoców kaki/mandarynki/brzoskwinie 
  • 1 kg jogurtu

Jajka ucieramy lub miksujemy z cukrem i olejem przez ok. 5 min. Dodajemy jogurt, mieszamy i dodajemy mąki.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę 50x20 cm i kładziemy pokrojone owoce na wierzchu. Wkładamy do pieca na 180 stopni i pieczemy ok. 45 min. Wyciągamy i czekamy, aż się ostudzi.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty