Ciasto jogurtowe z owocami
Przepis na wersję klasyczną
- 4 jajka
- Pół szklanki oleju rzepakowego (wersja zdrowsza: olej kokosowy)
- 60 g cukru trzcinowego (lepiej: miodu)
- 2 g sody
- 5 g cukru waniliowego
- 600 g mąki pszennej (wersja zdrowsza: mąka pełnoziarnista)
- 200 g owoców kaki/mandarynki/brzoskwinie
- 1 kg jogurtu
Jajka ucieramy lub miksujemy z cukrem i olejem przez ok. 5 min. Dodajemy jogurt, mieszamy i dodajemy mąki.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę 50x20 cm i kładziemy pokrojone owoce na wierzchu. Wkładamy do pieca na 180 stopni i pieczemy ok. 45 min. Wyciągamy i czekamy, aż się ostudzi.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz