Ryżowa panna cotta

Znudziły Wam się klasyczne wersji Panna cotty? Jednym tak, a innym nie. Dla tych co nie boją się smaków i lubią próbować nowych smaków polecam ryżową panna cottę. Podobno lepsza niż oryginalna wersja :)! W dodatku zdecydowanie zdrowsza i bardziej dietetyczna niż oryginał. 


Przepis:
  • 150 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 50 g ryżu białego
  • 10 ml śmietanki 30% 
  • 10 ml syrop klonowy 
  • 15 g jagody
  • 15 g jabłka 
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
Gotujemy ryż w 100 ml mleka i 50 ml wody przez ok. 15-20 min do całkowitego rozgotowania. Ściągamy z palnika, dodajemy pozostałą część mleka 50 ml, śmietanki, syrop klonowy i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do ostudzenia na ok. 30 minut. Po tym czasie wkładamy masę do foremki muffinowej silikonowej i wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h, żeby panna cotta się schłodziła i zestaliła. W międzyczasie przygotowujemy mus. Jagody i jabłka wrzucamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Po ostudzeniu wyciągamy deser z lodówki i obracając foremkę, wykładamy na talerzyk. Polewamy musem z owoców.


Gramatura: 250 g
Kcal: 213
Białko: 6,7
Tłuszcze: 6,2
Węglowodany: 32,5


Dla porównania: klasyczna panna cotta zawiera dwa razy tyle kcal :). 

Smacznego :)!





Komentarze

Popularne posty