Chlebek kakaowy ze śliwką suszoną
Każdy z Was lubi pieczywo. Gdy przyjdzie pora, że będziecie dość codziennej monotonii zwykłych chlebów i bułek, to można skosztować czegoś innego. Moją propozycją jest kakaowy chlebek ze śliwką. Pasują do niego zarówno słodkie, jak i słone dodatki.
Przepis:
- 460 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao decomorreno
- 50 g masła lub olej kokosowy
- 3 g soli
- 25 g drożdży
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- ok. 200 - 250 ml mleka
- 100 g śliwek suszonych
Do naczynia wsypujemy mąkę, kakao i dodajemy masło (wyciągnąć wcześniej, żeby było miękkie). Dodajemy cukier, pokruszone drożdże i mieszamy. Następnie podgrzewamy lekko mleko i dodajemy razem z jajami do pozostałych składników. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Na sam koniec dodajemy śliwki suszone i zagniatamy.
Przekładamy masę do keksówki ok. 20-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy około 25-35 minut w piekarniku 180 stopni przy włączonym termoobiegu.
Jeżeli chcemy wersję na słodko, należy dodać więcej cukru oraz tabliczkę gorzkiej czekolady. :)
Ja robiłam obie wersje i obie wersje było bardzo smaczne. Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz