Muffinkowy tort urodzinowy
Podjęłam się oczywiście z racji tego, że lubię wyzwania. Postarałam się połączyć ulubione słodkości solenizantów w wersję zdrową.
Kupne torty mają to do siebie, że są bardzo słodkie, tłuste i sporo w nich chemii. Dodają ją po to, by ciasto wyglądało apetycznie i było wyrośnięte. Dodatkowo składniki chemiczne potrafią "uratować" smak takiego cista, które inaczej byłoby niezjadliwe.
Da się wszystko pominąć i zrobić coś naprawdę pysznego :) wystarczy poświęcić chwilę i przede wszystkim chcieć, a reakcja osób spożywających będzie bezcenna! :)
Przepis:
- 500 g mleka ryżowego daktylowego (może być też każde inne mleko roślinne)
- 100 g oleju kokosowego
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 540 g mąki pszennej pełne ziarno
- 2 łyżeczki sody
- 5 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 g cynamonu
- 50 g gorzkiego kakao
- 220 g dżemu malinowego 100%
- 50 g rozmrożonych jagód
Ciasto przelewamy do muffinek silikonowych (u mnie to 6 serduszek, 3 kwiatki, 6 zwykłych babeczek) piec przez 50 minut w 170°C-180°C na termoobiegu.
Powidła/dżem:
- 50 g jagód rozmrożonych
- 15 g cukru trzcinowego
Jagody z cukrem podgrzewamy na kuchence do momentu roztopienia się cukru.
Smarujemy przekrojone babeczki w środku cienką warstwą powideł/dżemu z jagód.
Masa tortowa:
- 400 g mleka kokosowego gęstego (śmietanka)
- 250 g mascarpone
- 30 g miodu lub syropu klonowego
U mnie jak widać na zdjęciu taki kwiatuszek wyszedł :)
Bawcie się dobrze!
Komentarze
Prześlij komentarz