Muffinkowy tort urodzinowy

Co roku każdy obchodzi urodziny :) Ostatnio dostałam takie zamówienie, aby zrobić zdrowy tort, ale nie byle jaki. Musiał to być tort à la wuzetka i na dodatek bez mleka i cukru.

Podjęłam się oczywiście z racji tego, że lubię wyzwania. Postarałam się połączyć ulubione słodkości solenizantów w wersję zdrową.

Kupne torty mają to do siebie, że są bardzo słodkie, tłuste i sporo w nich chemii. Dodają ją po to, by ciasto wyglądało apetycznie i było wyrośnięte. Dodatkowo składniki chemiczne potrafią "uratować" smak takiego cista, które inaczej byłoby niezjadliwe.

Da się wszystko pominąć i zrobić coś naprawdę pysznego :) wystarczy poświęcić chwilę i przede wszystkim chcieć, a reakcja osób spożywających będzie bezcenna! :)



Przepis:
  • 500 g mleka ryżowego daktylowego (może być też każde inne mleko roślinne)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 30 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka
  • 540 g mąki pszennej pełne ziarno 
  • 2 łyżeczki sody
  • 5 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 2 g cynamonu
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 220 g dżemu malinowego 100% 
  • 50 g rozmrożonych jagód
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do naczynia wlać 500 g mleka daktylowego, 100 g oleju, wsypać 30 g cukru trzcinowego, dodać 2 jajka, 540 g mąki, 2 łyżeczki sody, łyżeczkę wanilii, cynamon i 50 g gorzkiego kakao, wymieszać. Dodać 220 g dżemu z malin oraz 50 g jagód, ponownie wymieszać.

Ciasto przelewamy do muffinek silikonowych (u mnie to 6 serduszek, 3 kwiatki, 6 zwykłych babeczek) piec przez 50 minut w 170°C-180°C na termoobiegu.

Powidła/dżem:
  • 50 g jagód rozmrożonych
  • 15 g cukru trzcinowego

Jagody z cukrem podgrzewamy na kuchence do momentu roztopienia się cukru.
Smarujemy przekrojone babeczki w środku cienką warstwą powideł/dżemu z jagód.



Masa tortowa:
  • 400 g mleka kokosowego gęstego (śmietanka)
  • 250 g mascarpone
  • 30 g miodu lub syropu klonowego
Przygotować masę. Gęstą część mleka kokosowego ubijamy, zmniejszamy obroty i dodajemy mascarpone i miód. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2-3 h. Po tym czasie wyjmujemy. Na przekrojone babeczki, posmarowane domowym dżemem jagodowym, nakładamy masę i układamy w postaci dowolnej :)

U mnie jak widać na zdjęciu taki kwiatuszek wyszedł :)


Bawcie się dobrze!

Komentarze

Popularne posty