Brownie

Tym razem Brownie w innej odsłonie zrobione z ...? Niektórzy pomyślą, że połączenie tych o to składników jest dziwne, ale jednak da się i według degustatorów niewyczuwalne!

Brownie zrobione z cukinii i marchewki! Smakuje jak prawdziwe Brownie, delikatne, mokre i do tego czekoladowe!!!





Składniki:
  • 300 g cukinii
  • 250 g marchewki
  • 4 jaja
  • 2 banany
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
  • 60 g erytrolu
  • 180 g mąki z amarantusa
  • 90 g mąki z ryżu brązowego
  • 30 g kakao
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 ml mleka migdałowego
  • szczypta cynamonu

Przepis

Czekoladę, olej kokosowy i mleko migdałowe roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej, ciągle mieszając, na małym ogniu, żeby czekolada się nie przypaliła i nie ścięła. Po połączeniu się wszystkich składników zdejmujemy z ognia. Marchewkę kroimy w kostkę i wstawiamy na ok. 10-15 min. do piekarnika 180 stopni - termoobieg i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy chwilę do wystygnięcia. Cukinię obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Następnie odciskamy z niej nadmiar wody. Marchewkę, banany, jaja miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy następnie kakao, mąkę, cynamon, erytrol i ponownie blendujemy. Na sam koniec dodajemy cukinię i mieszamy całość. Wylewamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem 20x20 cm i wstawiamy do pieca na ok. 40-45 min 180 stopni - termoobieg. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto jest bezglutenowe.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty