Brownie
Brownie zrobione z cukinii i marchewki! Smakuje jak prawdziwe Brownie, delikatne, mokre i do tego czekoladowe!!!
Składniki:
- 300 g cukinii
- 250 g marchewki
- 4 jaja
- 2 banany
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- 60 g erytrolu
- 180 g mąki z amarantusa
- 90 g mąki z ryżu brązowego
- 30 g kakao
- 50 g oleju kokosowego
- 50 ml mleka migdałowego
- szczypta cynamonu
Czekoladę, olej kokosowy i mleko migdałowe roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej, ciągle mieszając, na małym ogniu, żeby czekolada się nie przypaliła i nie ścięła. Po połączeniu się wszystkich składników zdejmujemy z ognia. Marchewkę kroimy w kostkę i wstawiamy na ok. 10-15 min. do piekarnika 180 stopni - termoobieg i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy chwilę do wystygnięcia. Cukinię obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Następnie odciskamy z niej nadmiar wody. Marchewkę, banany, jaja miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy następnie kakao, mąkę, cynamon, erytrol i ponownie blendujemy. Na sam koniec dodajemy cukinię i mieszamy całość. Wylewamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem 20x20 cm i wstawiamy do pieca na ok. 40-45 min 180 stopni - termoobieg. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz