Ciasto Rafaello
Zwolennicy kokosa i pralinek Rafaello, mogą teraz śmiało wypróbować przepis na pyszne ciasto. Było przetestowane i zaakceptowane przez wiele osób, a co ważne nie czuć kaszy jaglanej, więc jak ktoś jej nie lubi, to lepiej nie mówić, z czego jest zrobione, tylko udawać, że się nie wie albo pofantazjować.
Przepis:
Masa
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej w mleku migdałowym i wodzie. Gotujemy przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą.
Po 15 minutach dodajemy mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, cukier trzcinowy i waniliowy i pół szklanki mleka. Gotujemy kolejne 10 minut, mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta.
Wszystko miksujemy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 h.
Przepis:
- 300 g kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka migdałowego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Mleko kokosowe puszka 400 g
- 1/3-1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 200-300 g wiórek kokosowych
- Płatki owsiane
- Kakao
- Woda
Masa
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej w mleku migdałowym i wodzie. Gotujemy przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą.
Po 15 minutach dodajemy mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, cukier trzcinowy i waniliowy i pół szklanki mleka. Gotujemy kolejne 10 minut, mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta.
Wszystko miksujemy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 h.
I można iść na piknik :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz