Ciasto Rafaello

Zwolennicy kokosa i pralinek Rafaello, mogą teraz śmiało wypróbować przepis na pyszne ciasto. Było przetestowane i zaakceptowane przez wiele osób, a co ważne nie czuć kaszy jaglanej, więc jak ktoś jej nie lubi, to lepiej nie mówić, z czego jest zrobione, tylko udawać, że się nie wie albo pofantazjować.




Przepis:
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Mleko kokosowe puszka 400 g
  • 1/3-1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 200-300 g wiórek kokosowych
Spód
  • Płatki owsiane
  • Kakao
  • Woda
Płatki owsiane zalewamy lekko ciepłą wodą i dodajemy kakao. Zagniatamy ciasto. Konsystencja powinna być podobna do ciasta półkruchego. Po połączeniu składników wałkujemy i wykładamy na blaszkę (keksówkę).

Masa

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej w mleku migdałowym i wodzie. Gotujemy przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą.

Po 15 minutach dodajemy mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, cukier trzcinowy i waniliowy i pół szklanki mleka. Gotujemy kolejne 10 minut, mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta.

Wszystko miksujemy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 h.


I można iść na piknik :)

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty