Bułeczki twarogowe

Nowa dieta, nowe pomysły :)

Bułeczki twarogowe bez glutenu i laktozy (stosowane w diecie z zespołem jelita drażliwego)





Składniki:
  • 250 g sera twarogowego bez laktozy
  • 125 g mąki gryczanej
  • 125 g mąki ryżowej 
  • 1 jajko 
  • 30 ml oleju/oliwy/olej kokosowy
  • 30 g pestek z dyni 
  • 2 g soda oczyszczona
  • przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie 

Przepis:

Twaróg rozgniatamy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, Następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki (około 6 sztuk), Ilość zależy od tego jakiej wielkości chcecie bułeczki. Będą się wydawać na niesklejone ale po upieczeniu jest wszystko dobrze :). Pieczemy 20 minut na 180 stopniach w termoobiegu.




Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty