Zdrowa wersja MAXI KING
O to zdrowa wersja MAXI KING, a dodatkowo mogą ją przyrządzić osoby chorujące na zespół jelita drażliwego (FODMAP)
Ciasto
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 2 jaja
- 50 ml mleka bez laktozy
- 2 g sody
- 20 g miodu gryczanego
Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy. Można użyć innych mąk niż w przepisie. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące i luźne dodajemy odrobinę mąki, aby łatwo się zagniotło. Dzielimy na dwie części, wykładamy/wałkujemy jedną część i pieczemy (forma silikonowa 21 cm x 21 cm) na termoobiegu 180 stopni przez 12-14 minut. Wyciągamy i pieczemy drugą część.
- 250 g mascarpone bez laktozy
- 150 serek homogenizowany bez laktozy
- 90 g jogurtu bez laktozy
- 80 g zmielonych wiórków kokosowych na miał lub mąka kokosowa
- 50 g odzywki białkowej waniliowej
- 30 g erytrolu
- 10 g miodu gryczanego/lipowego/wielokwiatowy
- 30 g olej kokosowy (płynny)
- 30 g soku pomarańczowego
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki.
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- 30 g masła orzechowego z orzechów ziemnych
- 30 g erytrol
- 30 g cukier brązowy
- 30 g olej kokosowy
Mleko kokosowe podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i na małym ogniu/małej mocy zagęszcza się nasz karmel. Trwa to 15-20 minut. Należy uważać, żeby nie przegrzać karmelu lub nie mieć zbyt wysokiej temperatury, aby się nie przypaliło. Po tym czasie odstawiamy i czekamy, aż delikatnie się przestudzi.
Polewa
- 80 g czekolady gorzkiej (ja użyłam Wedel 64 %)
- 30 ml mleka bez laktozy
- 10 g olej koksowy
- 50 g orzechy laskowe
Wykonanie:
Jedną część ciasta kładziemy na spód. nakładamy ok. 3/4 kremu, tak aby powstało delikatne wgłębienie i powstały na brzegach nieduże ścianki. W miejsce tego zagłębienia dajemy karmel. Na wszystko dajemy pozostały krem i nakładamy drugą część ciasta. Na ciasto wylewamy polewę czekoladową i sypiemy orzechami. Wstawiamy do lodówki i po ok. 30 minutach można jeść śmiało. Najlepiej jak jest ciasto na noc w lodówce :)
Smacznego :)!
Komentarze
Prześlij komentarz