Zdrowa wersja MAXI KING

Jak każdy też lubię słodkości, ale zdrowe. Kupne mają w sobie bardzo dużo cukru i innych niepotrzebnych wspomagaczy, co jest powodem nieodczuwania danego, a raczej pożądanego smaku. Je się po to, aby czerpać z tego jakąś korzyść i przyjemność, a nie wyłącznie smak cukru. Przecież równie dobrze wtedy można sobie kupić kg cukru i go jeść łyżeczką :)

O to zdrowa wersja MAXI KING, a dodatkowo mogą ją przyrządzić osoby chorujące na zespół jelita drażliwego (FODMAP)


                         

Ciasto
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki gryczanej 
  • 2 jaja
  • 50 ml mleka bez laktozy 
  • 2 g sody
  • 20 g miodu gryczanego

Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy. Można użyć innych mąk niż w przepisie. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące i luźne dodajemy odrobinę mąki, aby łatwo się zagniotło. Dzielimy na dwie części, wykładamy/wałkujemy jedną część i pieczemy (forma silikonowa 21 cm x 21 cm) na termoobiegu 180 stopni przez 12-14 minut. Wyciągamy i pieczemy drugą część. 


Krem
  • 250 g mascarpone bez laktozy
  • 150 serek homogenizowany bez laktozy
  • 90 g jogurtu bez laktozy
  • 80 g zmielonych wiórków kokosowych na miał lub mąka kokosowa
  • 50 g odzywki białkowej waniliowej
  • 30 g erytrolu
  • 10 g miodu gryczanego/lipowego/wielokwiatowy
  • 30 g olej kokosowy (płynny)
  • 30 g soku pomarańczowego 

Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki.


Karmel
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki 
  • 30 g masła orzechowego z orzechów ziemnych 
  • 30 g erytrol
  • 30 g cukier brązowy 
  • 30 g olej kokosowy
Mleko kokosowe podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i na małym ogniu/małej mocy zagęszcza się nasz karmel. Trwa to 15-20 minut. Należy uważać, żeby nie przegrzać karmelu lub nie mieć zbyt wysokiej temperatury, aby się nie przypaliło. Po tym czasie odstawiamy i czekamy, aż delikatnie się przestudzi. 

Polewa
  • 80 g czekolady gorzkiej (ja użyłam Wedel 64 %)
  • 30 ml mleka bez laktozy
  • 10 g olej koksowy 
  • 50 g orzechy laskowe 
Czekoladę wraz z olejem kokosowym i mlekiem umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Orzechy kroimy lub odrobinę blendujemy w malakserze na drobniejsze.


Wykonanie: 
Jedną część ciasta kładziemy na spód. nakładamy ok. 3/4 kremu, tak aby powstało delikatne wgłębienie i powstały na brzegach nieduże ścianki. W miejsce tego zagłębienia dajemy karmel. Na wszystko dajemy pozostały krem i nakładamy drugą część ciasta. Na ciasto wylewamy polewę czekoladową i sypiemy orzechami. Wstawiamy do lodówki i po ok. 30 minutach można jeść śmiało. Najlepiej jak jest ciasto na noc w lodówce :)






Smacznego :)!

Komentarze

Popularne posty