Ciasto marchewkowe
Zawsze wszyscy się dziwią i zastanawiają, jak można zrobić ciasto bez cukru? Otóż można, jak się trochę pomyśli i zastąpi biały cukier zdrowszym odpowiednikiem :). Oczywiście dla tych, co nie wyobrażają sobie życia bez niego, można użyć tradycyjnego cukru.
Ciacho można zjeść jako przekąskę, jako posiłek przed i po treningu albo jako śniadanie :)
Składniki:
Ciacho można zjeść jako przekąskę, jako posiłek przed i po treningu albo jako śniadanie :)
Składniki:
- 350-400 g marchewki startej na drobnych oczkach (to ok. 2 szklanki)
- 50 ml płynnego oleju kokosowego bezzapachowego
- 4 jajka
- 100 g dżem truskawkowy 100%
- 20-30 g miodu
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki sody
- 180 g płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)
Jeżeli macie ochotę na ciacho z bakaliami, możecie dodać:
Przepis
Jaja wybijamy do miski i ubijamy na pianę. Dodajemy sodę, miód, olej kokosowy, cynamon, dżem i blendujemy. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i mieszamy (jeżeli wybraliście wersję z dodatkami, to tu jest moment, kiedy je wrzucamy do miski i mieszamy :)). Następnie dodajemy płatki owsiane i ponownie mieszamy. Wykładamy na blachę 20x20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg przez ok. 35 min. Po tym czasie wyciągamy ciacho i czekamy aż wystygnie.
- 30 g pokrojonej czekolady gorzkiej 85%
- 30 g pokrojonych orzechów włoskich
- 30 g nasion słonecznika
Jaja wybijamy do miski i ubijamy na pianę. Dodajemy sodę, miód, olej kokosowy, cynamon, dżem i blendujemy. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i mieszamy (jeżeli wybraliście wersję z dodatkami, to tu jest moment, kiedy je wrzucamy do miski i mieszamy :)). Następnie dodajemy płatki owsiane i ponownie mieszamy. Wykładamy na blachę 20x20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg przez ok. 35 min. Po tym czasie wyciągamy ciacho i czekamy aż wystygnie.
Dla liczących, wartość odżywcza w 100 g:
182 kcal
5,9 g białka
8,3 g tłuszczu
21 g węglowodanów
182 kcal
5,9 g białka
8,3 g tłuszczu
21 g węglowodanów
Smacznego :)!
Komentarze
Prześlij komentarz