Kinder Bueno
Wszyscy mają Kinder Bueno, mam i ja :) ale w mojej wersji, czyli #FODMAP, bez laktozy, bez glutenu. Oczywiście można zrobić to w wersji z innymi składnikami, według upodobań i bardziej słodkie. Z racji tego, że dieta FODMAP ogranicza wiele składników, w tym substancje słodzące, moja wersja nie jest jak sklepowe napakowana cukrem.
Składniki na spód:
Składniki na krem:
W przypadku, gdy używacie czekolady do spodu i do masy, wystarczy gdy dacie ciacho do lodówki. Czekolada bardzo ładnie wiąże i później będzie się lepiej kroić batoniki.
W tym zwróćmy uwagę, że ten domowy baton to nie same puste kcal i cukier. Kasza gryczana na odczyn zasadotwórczy na organizm człowieka. Masło migdałowe i orzechy posiadają zdrowe tłuszcze wspomagające odchudzanie i obniżają poziom cukru. Oprócz tego zawierają liczne makro - i mikroskładniki. Dla sportowców i osób trenujących dość intensywnie, to idealne rozwiązanie przed treningiem, czy zawodami. Oczywiście można tak wymieniać wiele pozytywów z domowych inspiracji :). Do Ciebie należy wybór, którą opcję wybierzesz.
Składniki na spód:
- 200 g kaszy gryczanej
- 100 g dżem 100% truskawka
- 50 g kakao
- 1 szt. banana ok. 100-150 g
- 50 g odżywki białkowej ciasteczkowej (ja używam tej bez laktozy, ale tu można dodać mleko w proszku)
- 50 ml płynnego oleju kokosowego (5 ml tj. jedną łyżeczkę zostawić na wysmarowanie blachy)
- 30 ml mleka bez laktozy
- 70 g płatki gryczane
- 50 g maki z orzechów włoskich lub zmielonych orzechów włoskich
- (opcjonalnie można dodać tabliczkę roztopionej gorzkiej lub mlecznej czekolady do masy, aby był bardziej twarda, ale ja robiłam bez)
Składniki na krem:
- 400 ml śmietanka z mleczka kokosowego
- 75 g serek homogenizowany bez laktozy
- 200 ml mleka bez laktozy
- 1 budyń śmietankowy
- 30 g masła migdałowego
- 30 g cukru brązowego (można tutaj zamienić lub dodać więcej)
- 30 ml płynnego oleju kokosowego
- (można dodać opcjonalnie tabliczkę roztopionej białej czekolady, wtedy nie trzeba dosładzać, ale ja zrobiłam bez)
W przypadku, gdy używacie czekolady do spodu i do masy, wystarczy gdy dacie ciacho do lodówki. Czekolada bardzo ładnie wiąże i później będzie się lepiej kroić batoniki.
Dla zainteresowanych wstawiam kaloryczność:
na 100 g:
- 200,98 kcal
- 6,32 g białka
- 10,97 g tłuszcz
- 20,49 g węglowodany
Dla porównania sklepowy baton:
na 100 g:
- 572 kcal
- 35,9 g tłuszcz
- 8,8 g białka
- 53 g węglowodany
Komentarze
Prześlij komentarz