Kinder Country
Kolejna zdrowa pyszność :). Tym razem wjeżdża kinder country w wersji #fodmap. Dieta ta wymaga dużo samokontroli. Wielu rzeczy nie można jeść, ale kto powiedział, że niczego dobrego? Trzeba posiedzieć trochę nad składnikami, jakie można dodać i wychodzi coś świetnego i dobrego. Osobiście sprawia mi to wiele radości, lubię się bawić w kuchni i kombinować :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVuyyvEGyZdgxKOaESYPXgGBkeR55iSLOaj6dLxhJrguhY7aZ3YRIBm52VzmEJ76CPq6wiSmlAnA59sFmP0TV1k9qPZ4e-lirQAyuTTyJa2IvTWxk1Uw-DDyfTtmMXAcRtmX17WZTcURII/s400/20190522_045250_2.jpg)
180 g płatków (niebłyskawicznych) zalać b.ciepłym mlekiem i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy odżywkę białkową dowolnego smaku (ja miałam czekoladową), masło orzechowe, olej kokosowy, rozgniecionego banana kakao i cynamon. Mieszamy wszystko. Wykładamy do foremki 10x10 cm. Wkładamy do lodówki.
Śmietankę kokosową ubijamy przez ok. 5 minut. Stopniowo dodajemy do niej jogurt grecki i mieszamy. Ze szklanki mleka robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (z tym że w mniejszej ilości mleka). Czekamy, aż ostygnie. Dodajemy stopniowo do masy śmietankowej i ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy grykę, olej kokosowy, syrop klonowy, migdały pokruszone i mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVuyyvEGyZdgxKOaESYPXgGBkeR55iSLOaj6dLxhJrguhY7aZ3YRIBm52VzmEJ76CPq6wiSmlAnA59sFmP0TV1k9qPZ4e-lirQAyuTTyJa2IvTWxk1Uw-DDyfTtmMXAcRtmX17WZTcURII/s400/20190522_045250_2.jpg)
Składniki
Spód:
180 g płatki owsiane
15 g masła orzechowego
15 g odżywki białkowej
60 ml mleka
15 g olej kokosowy
50 g banan
10 g kakao
szczypta cynamonu do smaku
Masa:
1 puszka śmietanka kokosowa
100 g gryka z melasą i migdałami
250 g jogurt grecki/serek homogenizowany
180 ml mleka bez laktozy
1 opakowanie budyń śmietankowy bez cukru
30 g olej kokosowy
50 g migdały
30 g syrop klonowy
Śmietankę kokosową ubijamy przez ok. 5 minut. Stopniowo dodajemy do niej jogurt grecki i mieszamy. Ze szklanki mleka robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (z tym że w mniejszej ilości mleka). Czekamy, aż ostygnie. Dodajemy stopniowo do masy śmietankowej i ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy grykę, olej kokosowy, syrop klonowy, migdały pokruszone i mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Polewa
75 g gorzka czekolada
30 ml mleka bez laktozy
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleko i czekoladę. Wylewamy równomiernie na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, żeby wszystko ładnie się połączyło i zestaliło.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz