Knoppers
Podobno smakował lepiej niż oryginał :) Oczywiście dla jednego ta wersja jest najlepsza, a dla drugiego będzie czegoś brakowało. Kwestia gustu i smaku, ale ocena degustacyjna mówi sama za siebie. Zawsze staram się przeprowadzać degustację z oceną, aby móc ewentualnie coś zmienić, dopracować lub dodać. Uśmiech na twarzy innych zajadających się tymi smakołykami jest bezcenny i to chyba największe szczęście i satysfakcja z pasji i hobby :)
Wersja FODMAP, GLUTEN FREE, LACTOSE FREE
Można wykonać z normalnych produktów zawierających gluten i laktozę.
Orzechy mielimy na mniejsze kawałki i dodajemy pozostałe składniki do malaksera i mieszamy razem do połączenia. Krem ma mieć konsystencję możliwą do rozsmarowania na waflu. Jeżeli jest bardzo twardy, można dodać odrobinę więcej wody/wody kokosowej/mleka.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze/malakserze i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej z mlekiem.
To ile dacie kremów między wafelki zależy od Was :) Tu zostawiam dowolność.
Oczywiście bilans kaloryczny dla zainteresowanych podaję niżej.
Domowa wersja
Wersja FODMAP, GLUTEN FREE, LACTOSE FREE
Można wykonać z normalnych produktów zawierających gluten i laktozę.
Składniki:
wafle andruty (ja użyłam małych prostokątnych wafli bezglutenowych 10x5 cm)
Masa orzechowa
50 g orzechów laskowych
90 g płatki owsiane namoczone w wodzie (ok. 1/4 szklanki)
30 g odżywki białkowej (czekolada, ciasteczkowa)
15 g kakao
30 ml olej kokosowy płynny
30 ml wody kokosowej
30 g mleka w proszku (jeżeli nie mamy odzywki białkowej możemy dodać o 30 g więcej mleka w proszku)
Orzechy mielimy na mniejsze kawałki i dodajemy pozostałe składniki do malaksera i mieszamy razem do połączenia. Krem ma mieć konsystencję możliwą do rozsmarowania na waflu. Jeżeli jest bardzo twardy, można dodać odrobinę więcej wody/wody kokosowej/mleka.
Masa śmietankowa
360 g ryżu ugotowanego
90 g mleka w proszku
30 ml woda kokosowa
2 g cukier waniliowy
30 ml olej kokosowy płynny
15 ml syrop klonowy
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze/malakserze i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Polewa z posypką
50 g gorzkiej czekolady min. 60%
30 ml mleka
30 g orzechów laskowych pokrojonych
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej z mlekiem.
Ja zrobiłam to tak:
wafel - krem orzechowy 10 g - wafel - krem orzechowy 10 g - wafel - 20 g masa śmietanowa - wafel - 5 g polewy czekoladowej i posypać odrobiną orzechów
To ile dacie kremów między wafelki zależy od Was :) Tu zostawiam dowolność.
Oczywiście bilans kaloryczny dla zainteresowanych podaję niżej.
Domowa wersja
100 g / 310 kcal
33,9 g węglowodany
14,4 g tłuszcze
10,8 g białko
Kupny
100 g / 571 kcal
51,9 g węglowodany
33,1 g tłuszcze
Komentarze
Prześlij komentarz