Chlebek bananowo-dyniowy z kremem czeko-orzech
Z racji tego, że lubię i trenuje różnego rodzaju dyscypliny sportowe, potrzebuje dużo zdrowych i pełnowartościowych produktów. Moją dietą jest dieta FODMAP dla osób z zespołem jelita drażliwego. Niektórzy uważają, że są skazani na jedzenie jałowego jedzenia lub monotonnych potraw, czy produktów. Właśnie moje kuchenne dzieła są dowodem na to, że wcale nie musi tak być i tak nie jest :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFdEzmK0kRZMdIiGb2UTv_v_NvRXKdx_NyB5TpMjnjc4AJtLbHdwxKPdmITIpTKfVS30di-yQh8fxS2gSJ6u1oUUm7oKGo5DgpiDpDw6P6HwzlX3iKUl2DFiZOJdwSL5s_YLQoxIvl1yTI/s400/20190909_052024.jpg)
Tym razem wymyśliłam chlebek bananowo-dyniowy z kremem czeko-orzech. Sprawdza się nie tylko jako śniadanie, ale również przekąska przed lub po treningu.
Jaja ubijamy na puszysto. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę. Wlewamy do keksówki 26x13 cm i pieczemy ok. 45 min na termoobiegu w 180 stopniach.
Komosę ryżową gotujemy na mleku i wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy na 30 min. do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę (jak ktoś ma gorszy blender, to nie będzie całkiem gładki krem).
Kroimy chlebek na kromki, smarujemy i się zajadamy :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFdEzmK0kRZMdIiGb2UTv_v_NvRXKdx_NyB5TpMjnjc4AJtLbHdwxKPdmITIpTKfVS30di-yQh8fxS2gSJ6u1oUUm7oKGo5DgpiDpDw6P6HwzlX3iKUl2DFiZOJdwSL5s_YLQoxIvl1yTI/s400/20190909_052024.jpg)
Tym razem wymyśliłam chlebek bananowo-dyniowy z kremem czeko-orzech. Sprawdza się nie tylko jako śniadanie, ale również przekąska przed lub po treningu.
Składniki na chlebek:
2 banany
200 g dynia (ja użyłam mrożonej)
4 jaja
2 g soda oczyszczona
30 ml olej kokosowy bezzapachowy płynny
30 g cukier trzcinowy lub miód
180 g mąki gryczanej (można zamienić na dowolną)
5 g cukier waniliowy
Szczypta cynamonu
Jaja ubijamy na puszysto. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę. Wlewamy do keksówki 26x13 cm i pieczemy ok. 45 min na termoobiegu w 180 stopniach.
Składniki na krem czeko-orzech:
O,5 szkl komosy ryżowej
250 ml mleka migdałowego
250 ml wody
6 kostek czekolady ewedel 64%
50 g dżem truskawkowy
10 g syrop klonowy
30 g orzech laskowy
30 g kakao
30 g orzech nerkowca (wcześniej namoczony)
Komosę ryżową gotujemy na mleku i wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy na 30 min. do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę (jak ktoś ma gorszy blender, to nie będzie całkiem gładki krem).
Kroimy chlebek na kromki, smarujemy i się zajadamy :)
Wartości odżywcze na 100 g:
192,6 kcal
Węglowodany 26.15 g
192,6 kcal
Węglowodany 26.15 g
Tłuszcze 8,05 g
Białka 5,9 g
Błonnik 2,63 g
Białka 5,9 g
Błonnik 2,63 g
Mniam! ;) dzięki za przepis! Jest ekstra.
OdpowiedzUsuń