Czeko ciacho z kremem orzechowym i nutą cytryny


Zrobienie samego brownie mi nie wystarczyło, więc postanowiłam coś wykombinować. Tak powstało brownie z kremem jaglano-orzechowym z nutą cytryny :) Połączenie tych wszystkich składników, to istny obłęd, a ciasto rozpływa się w ustach!



Składniki na brownie:
  • 300 g cukinii startej na drobnych oczkach
  • 1 jajko
  • 30 g kakao
  • 50 ml oleju kokosowego bezzapachowy płynny
  • 30 g gorzkiej czekolady (ja użyłam wedel 64% - moim zdaniem najlepsza do wypieków)
  • 5 g cukier waniliowy
  • 140 g dżem truskawkowy 100,%
  • 30 g miodu lub glukozy
  • 130 g mąki gryczanej (można użyć innej)
  • 2 g sody oczyszczonej
  • 1 g cynamon do smaku

Przygotowanie:

Cukinie mieszamy z jajkiem, olejem kokosowym i dżemem. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pozostałe składniki, czekoladę i mieszamy do połączenia się wszystkiego. Wylewamy ciasto na blachę silikonową 20x20 cm i pieczemy 25 min. w 180 stopniach na termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.


Składniki na krem:

  • 200 g kaszy jaglanej suchej
  • 180 ml wody kokosowej
  • 200 ml mleka bezlaktozy
  • 1 puszka 400 ml mleczka kokosowego (śmietanka)
  • 60 g masła orzechowego
  • 30 ml olej kokosowy płynny bezzapachowy
  • 5 g cukier waniliowy
  • 30 g cukier puder (z cukru trzcinowego zrobiłam)
  • 30 g glukoza/miód
  • 60 g dżem truskawkowy
  • 30 ml wody z mleczka kokosowego
  • skórka z cytryny (1szt. cytryny starta na drobnych oczkach)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku i wodzie kokosowej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Kolejno dodajemy olej kokosowy, słodycz, masło orzechowe, cukier waniliowy i blendujemy na gładko. Śmietankę kokosową ubijamy w osobnym naczyniu. Łączymy ją stopniowo z kaszą jaglaną za pomocą miksera. Dodajemy skórkę z cytryny i wodę z mleczka kokosowego i ponownie miksujemy. Wylewamy na wystudzene brownie i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Przyznam, że ja nie wytrzymałam i od razu pochłonęłam dwa kawałki :) 




Wartości odżywcze na 100g:

Kcal: 208,5

Białko: 4,2 g

Tłuszcz: 10,7 g 

Węglowodany: 24,61 g

Błonnik: 2,12 g 

W porównaniu do tradycyjnych ciast, te w zdrowszej wersji są bogactwem makro i mikroelementów takich jak: magnez, mangan, potas, fosfor, żelazo, niacyna, tiamina, wit.B6.




Komentarze

Popularne posty