Tarta jaglana ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Coś dla urozmaicenia, tym razem w wersji wytrawnej. Dzięki moim przyjaciołom ❤ udało mi się stworzyć coś pysznego.  Jednak motywacja czasem jest potrzebna,  poza tym więcej degustatorów :). Przedstawiam Wam pomysł na tartę #FODMAP, która jest bezglutenowa i bez laktozy. Oczywiście farsz możecie modyfikować pod względem własnych preferencji smakowych :)



Składniki:

Spód:
 360 g ugotowanej kaszy jaglanej 
90 g mąka kukurydziana 
2 jajka
zioła prowansalskie 
sól

Wszystkie składniki dajemy do miski i blendujemy. Wykładamy powstałą mase na silikonową forme 20x20 cm. Rozprowadzamy ją tak by powstała forma tarty (jak ktoś ma blaszkę przeznaczoną do tarty to łatwiej). Pieczemy ok. 15 min.

Farsz:

140 g ser feta 
50 g suszony pomidor 
200 g świeży szpinak 
2 jajka 
200 g jogurt grecki
bazylia świeża 
pieprz
sól


Ser i pomidorki kroimy na drobną kostkę. Jaja, jogurt ,bazylię i przyprawy blendujemy. Na podpieczony spód układamy składniki: ser, pomidorki, szpinak i wylewamy masę. Całość pieczemy 45 minut.

Po upieczeniu najlepiej odczekać trochę i wtedy pokroić  :)




Bon appetit 🤗

Wartości odżywcze na 100 g:

kcal 170/100 g
węglowodany 16,69 g
tłuszcze 5,16 g
białko 6,93 g
błonnik 1,2 g




Komentarze

Popularne posty