Tarta jaglana ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Coś dla urozmaicenia, tym razem w wersji wytrawnej. Dzięki moim przyjaciołom ❤ udało mi się stworzyć coś pysznego. Jednak motywacja czasem jest potrzebna, poza tym więcej degustatorów :). Przedstawiam Wam pomysł na tartę #FODMAP, która jest bezglutenowa i bez laktozy. Oczywiście farsz możecie modyfikować pod względem własnych preferencji smakowych :)
Składniki:
Spód:
360 g ugotowanej kaszy jaglanej
90 g mąka kukurydziana
2 jajka
zioła prowansalskie
sól
Wszystkie składniki dajemy do miski i blendujemy. Wykładamy powstałą mase na silikonową forme 20x20 cm. Rozprowadzamy ją tak by powstała forma tarty (jak ktoś ma blaszkę przeznaczoną do tarty to łatwiej). Pieczemy ok. 15 min.
Farsz:
140 g ser feta
50 g suszony pomidor
200 g świeży szpinak
2 jajka
200 g jogurt grecki
bazylia świeża
pieprz
sól
sól
Ser i pomidorki kroimy na drobną kostkę. Jaja, jogurt ,bazylię i przyprawy blendujemy. Na podpieczony spód układamy składniki: ser, pomidorki, szpinak i wylewamy masę. Całość pieczemy 45 minut.
Po upieczeniu najlepiej odczekać trochę i wtedy pokroić :)
Po upieczeniu najlepiej odczekać trochę i wtedy pokroić :)
Bon appetit 🤗
Wartości odżywcze na 100 g:
kcal 170/100 g
węglowodany 16,69 g
tłuszcze 5,16 g
białko 6,93 g
błonnik 1,2 g
Komentarze
Prześlij komentarz