Gofry cukiniowe z pastą tuńczykową

Wielu jest zwolenników słodkich śniadań, ale czasem wypadałoby zmienić coś raz na jakiś czas. Wpadłam na pomysł, aby wykorzystać warzywa do wytrawnego śniadania i to nie są kanapki :). Gofry z cukinią i kurkumą, a do tego pasta na twarogu z tuńczykiem i natką pietruszki.


Składniki:

150 g cukinii startej na drobnych oczkach 
3 jajka 
10 g siemię lniane mielone
10 g siemię lniane niemielone
10 g nasiona chia
120 g mąka gryczana 
125 g twaróg chudy bez laktozy 
90 g tuńczyk w sosie własnym 
30 g olej kokosowy bezzapachowy płynny 
10 ml oliwa
30 ml mleka bez laktozy
90 ml wody
5 g sody oczyszczonej
pomidor 
natka pietruszki
sól 
pieprz 
kurkuma
zioła prowansalskie


Przepis:

Uruchamiamy gofrownicę.

Siemię, chia zalać gorącą wodą ok. 50 ml. Jaja, olej, namoczona zawiesina, przyprawy oraz wodę miksujemy ok. 2-3 minut. Dodajemy mąkę oraz startą cukinie i dalej miksujemy na wolnych obrotach, aby składniki się wymieszały. Odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu, na rozgrzaną gofrownice nakładamy gotową masę. Międzyczasie ser przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, mleko, pokrojoną natkę pietruszki (ilość wedle uznania, jak kto lubi) oraz odsączonego tuńczyka. Kroimy w plastry pomidora.

Jak już gofry będą gotowe, wyciągamy, kładziemy na nie pastę oraz pomidora lub jak kto woli, to je zjada! :)

Wartości odżywcze na 100 g produktu:

180, 30 kcal
14,42 g węglowodany
9,79 g tłuszcze
11,83 g białko
2,31 g błonnik


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty