Gofry cukiniowe z pastą tuńczykową
Wielu jest zwolenników słodkich śniadań, ale czasem wypadałoby zmienić coś raz na jakiś czas. Wpadłam na pomysł, aby wykorzystać warzywa do wytrawnego śniadania i to nie są kanapki :). Gofry z cukinią i kurkumą, a do tego pasta na twarogu z tuńczykiem i natką pietruszki.
Jak już gofry będą gotowe, wyciągamy, kładziemy na nie pastę oraz pomidora lub jak kto woli, to je zjada! :)
Składniki:
150 g cukinii startej na drobnych oczkach
3 jajka
10 g siemię lniane mielone
10 g siemię lniane niemielone
10 g nasiona chia
120 g mąka gryczana
125 g twaróg chudy bez laktozy
90 g tuńczyk w sosie własnym
30 g olej kokosowy bezzapachowy płynny
10 ml oliwa
30 ml mleka bez laktozy
90 ml wody
5 g sody oczyszczonej
5 g sody oczyszczonej
pomidor
natka pietruszki
sól
pieprz
kurkuma
zioła prowansalskie
Przepis:
Uruchamiamy gofrownicę.
Siemię, chia zalać gorącą wodą ok. 50 ml. Jaja, olej, namoczona zawiesina, przyprawy oraz wodę miksujemy ok. 2-3 minut. Dodajemy mąkę oraz startą cukinie i dalej miksujemy na wolnych obrotach, aby składniki się wymieszały. Odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu, na rozgrzaną gofrownice nakładamy gotową masę. Międzyczasie ser przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, mleko, pokrojoną natkę pietruszki (ilość wedle uznania, jak kto lubi) oraz odsączonego tuńczyka. Kroimy w plastry pomidora.
Jak już gofry będą gotowe, wyciągamy, kładziemy na nie pastę oraz pomidora lub jak kto woli, to je zjada! :)
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
180, 30 kcal
14,42 g węglowodany
9,79 g tłuszcze
11,83 g białko
2,31 g błonnik
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz