Rollsy warzywne z łososiem

Skąd pomysł na takie danie? :) Mianowicie wraz z koleżanką poszłyśmy na zajęcia z jogi. Po ćwiczeniach wpadłyśmy na pomysł wspólnego gotowania, ponieważ to uwielbiamy. Obie jesteśmy wegetariankami i jadamy ryby, więc nie było żadnych problemów z ustaleniem składników. Przeglądnęłyśmy wtedy kilka stron i wpadły nam w oko sajgonki, z tym że one są smażone, a wiele składników dotyczących diety FODMAP trzeba wykluczyć. To dało nam dużo do myślenia. Tak oto powstała nasza inspiracja, jakimi są rollsy z warzywami, mango i łososiem. Potrawa ta bogata jest w błonnik oraz białko. Błonnik odgrywa ważną rolę w naszym organizmie m.in wspomaga odchudzanie, reguluje poziom glukozy. Oprócz tego warzywa działają na nasz organizm zasadotwórczo, więc powinniśmy spożywać ich jak najwięcej.


Składniki:

papier ryżowy 12 szt 
ok. 500 g marchewka
ok. 500 g cukinia
ok. 100 g mango
ok. 200 g łosoś
roszponka
100 g ogórek
przyprawy do smaku (tutaj użyłyśmy mixa wszystkich przypraw, m.in pieprz, sól, kurkuma, rozmaryn, curry, papryka słodka)
30 ml oliwa

Przepis:

Marchewkę i cukinię myjemy. Kroimy na paski o długości ok. 3-5 cm. Układamy na jednej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia cukinię, a na drugiej marchewkę. Posypujemy je dowolnymi, ulubionymi przyprawami i polewamy oliwą. Wkładamy do pieca 180 stopni, termoobieg, na ok. 30-40 minut. Warzywa mają być al dente. Mango kroimy w cienkie paski o długości ok. 3-5 cm. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem, doprawiamy do smaku i wkładamy do pieca na ok. 12-15 minut w temperaturze ok. 180 stopni na termoobiegu. Ogórka kroimy w paski o długości ok. 3-5 cm. 

Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki, zabieramy się za rollowanie :). Papier ryżowy przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na środek papieru dajemy po jednym składniku: marchew, cukinia, ogórek, mango, kawałek łososia, roszponka i zawijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zjadamy :).

Składników może zostać, więc można je zużyć do innej potrawy lub dokupić papier ryżowy. 

Jak ktoś lubi może sobie do tego zrobić dowolny sos i upiec jak tradycyjne sajgonki :)



Wartości odżywcze na 100 g produktu:

75,37 kcal
9,55 g węglowodany 
2,72 g tłuszcze
3,86 g białko 
1,32 g błonnik 



SMACZNEGO! :) 








Komentarze

Popularne posty