Tarta kakaowa z kremem orzechowym

Oczywiście, mnie wpuścić do kuchni i dać składniki, to stworzę jakieś dziwaczne coś, co później okazuje się strzałem w 10-stkę! Jedna z lepszych tart na słodko, która rozpływa się w ustach każdego łasucha :). Z racji tego, że nie została poddana obróbce cieplnej tj, pieczeniu, posiada bardzo wiele składników odżywczych, dzięki temu część z naszego zapotrzebowania na składniki makro i mikro zostaną pokryte. Sklepowe słodycze mają to do siebie, że występuje w nich sam cukier, tłuszcz i śladowa ilość jakichkolwiek składników odżywczych.


SKŁADNIKI NA SPÓD:

180 g wiórki kokosowe
50 g migdały 
50 g orzechy włoskie 
30 g nasion chia
30 ml olej kokosowy
100 g dżem truskawkowy 
100 g banan
30 g kakao
Cynamon 

Do blendera wstawiamy masło orzechowe, serek wiejski, mleczko kokosowe ze śmietanką, miód, syrop buraczany, sok z cytryny siemię lniane, olej kokosowy oraz miód. Wszystko blendujemy na gładką masę. Wyciągamy z lodówki spód i wylewamy powstały krem, rozprowadzając równomiernie. Dekorujemy dowolnie. U mnie to była roztopiona w gorącej kąpieli wodnej czekolada gorzka. 


SKŁADNIKI NA MASĘ:

300 g masło orzechowe 
200 g serek wiejski 
400 ml puszka mleka kokosowego w tym 80% śmietanki 
30 g syrop buraczany
20 g miodu 
1 szt cytryny - sok
10 g siemię lniane
15 ml olej kokosowy bezzapachowy płynny

Do blendera wstawiamy masło orzechowe, serek wiejski, mleczko kokosowe ze śmietanką, miód, syrop buraczany, sok z cytryny siemię lniane, olej kokosowy oraz miód. Wszystko blendujemy na gładką masę. Wyciągamy z lodówki spód i wylewamy powstały krem, rozprowadzając równomiernie. Dekorujemy dowolnie. U mnie to była roztopiona w gorącej kąpieli wodnej czekolada gorzka.



Wartości odżywcze:

100 g / 354,33 kcal
29,29 g tłuszcze
18,02 węglowodany
9,66 g białko


Smacznego! 


Komentarze

Popularne posty