Tarta kakaowa z kremem orzechowym
Oczywiście, mnie wpuścić do kuchni i dać składniki, to stworzę jakieś dziwaczne coś, co później okazuje się strzałem w 10-stkę! Jedna z lepszych tart na słodko, która rozpływa się w ustach każdego łasucha :). Z racji tego, że nie została poddana obróbce cieplnej tj, pieczeniu, posiada bardzo wiele składników odżywczych, dzięki temu część z naszego zapotrzebowania na składniki makro i mikro zostaną pokryte. Sklepowe słodycze mają to do siebie, że występuje w nich sam cukier, tłuszcz i śladowa ilość jakichkolwiek składników odżywczych.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
180 g wiórki kokosowe
50 g migdały
50 g orzechy włoskie
30 g nasion chia
30 ml olej kokosowy
100 g dżem truskawkowy
100 g banan
30 g kakao
Cynamon
Do blendera wstawiamy masło orzechowe, serek wiejski, mleczko kokosowe ze śmietanką, miód, syrop buraczany, sok z cytryny siemię lniane, olej kokosowy oraz miód. Wszystko blendujemy na gładką masę. Wyciągamy z lodówki spód i wylewamy powstały krem, rozprowadzając równomiernie. Dekorujemy dowolnie. U mnie to była roztopiona w gorącej kąpieli wodnej czekolada gorzka.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
300 g masło orzechowe
200 g serek wiejski
400 ml puszka mleka kokosowego w tym 80% śmietanki
30 g syrop buraczany
20 g miodu
1 szt cytryny - sok
10 g siemię lniane
15 ml olej kokosowy bezzapachowy płynny
Do blendera wstawiamy masło orzechowe, serek wiejski, mleczko kokosowe ze śmietanką, miód, syrop buraczany, sok z cytryny siemię lniane, olej kokosowy oraz miód. Wszystko blendujemy na gładką masę. Wyciągamy z lodówki spód i wylewamy powstały krem, rozprowadzając równomiernie. Dekorujemy dowolnie. U mnie to była roztopiona w gorącej kąpieli wodnej czekolada gorzka.
Wartości odżywcze:
100 g / 354,33 kcal
29,29 g tłuszcze
18,02 węglowodany
9,66 g białko
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz