Kokosanki w czekoladzie

Chodziła za mną ostatnio chęć zjedzenia kokosanek. Z racji tego, że nie przepadam za kupowaniem słodyczy w cukierniach lub sklepach, postanowiłam zrobić je sama. Oczywiście to były moje pierwsze kokosanki w czekoladzie, jakie zrobiłam, a degustacja ich przebiegła pozytywnie :). Wersja dla osób na diecie FODMAP :) Można zastąpić mąkę kukurydzianą na inny rodzaj mąki, mleko i olej kokosowy też. To już zostawiałam Waszej kreatywności :).


Składniki:

Biszkopt

6 jajek
1 szt. cukinia (ok. 200 g)
5 g soda oczyszczona
6 łyżek mąka kukurydziana
5 łyżek cukier trzcinowy
cukier waniliowy

Cukinie trzemy na drobnych oczkach. Przelewamy ją wrzątkiem na sitku, a następnie przekładamy na drugie sitko wyłożone gazą albo ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar wody. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy cukier w postaci pudru i ubijamy jak na pianę bezową. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, a następnie przygotowaną wcześniej cukinie delikatnie miksując. Na sam koniec dodajemy mąkę ryżową i mieszamy delikatnie warzechą i przekładamy do formy 20x20 cm. Pieczemy w 170 stopniach ok. 25-30 minut. Wyciągamy z pieca do ostygnięcia. Kroimy na prostokąty ok. 5 cm na 2-3 cm.


Składniki:

Polewa

3 łyżki olej kokosowy bezzapachowy
8 łyżek mleko ryżowe
2 łyżki masło orzechowe
1 łyżka miodu
1 łyżka melasa buraczana
3 łyki kakao
skórka z 1/3 cytryny
50 g wiórki kokosowe
50 g płatki migdałowe posiekane


Do rondelka na wolnym ogniu (nie można doprowadzić do zagotowania) dajemy olej kokosowy, mleko ryżowe, miód i melasę. Mieszamy trzepaczką. Nadal na wolnym ogniu, dodajemy kakao, masło orzechowe i skórkę z cytryny. Mieszamy do momentu, gdy polewa będzie miała jednolitą konsystencję, a składniki się połączą.


Pokrojone kawałki biszkopta oblewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.


Wartość odżywcza w 100 g produktu:

218, 74 kcal
19,2 g węglowodany
12,91 g tłuszcze
7,31 g białko
1,82 g błonnik

Komentarze

Popularne posty