Placuszki z cukinii

Ostatnio dużo przepisów na słodko, więc dla odmiany wrzucam coś na słono. Posiłek ten nadaje się zarówno na śniadanie, obiad i kolację. Jak dobrze wiadomo, nie każdy jest zwolennikiem słodkich śniadań. Te cieszą się największą popularnością. Łapcie przepis na placuszki cukiniowe z kurkumą i camembert.


Składniki:

150 g cukinii*
1 jajko
60 g mąka gryczana
250 ml woda
10 g siemię lniane
5 g olej kokosowy płynny bezzapachowy
60 g camembert
kurkuma
sól
pieprz ziołowy
rozmaryn
kmin rzymski

* zamiast cukinii można tutaj użyć batata, marchew, szpinak, na co mamy ochotę:) 

Cukinie ścieramy na dużych oczkach. Ser pokroić w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki razem z pokrojonym camemebrtem i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki z obu stron. Zjadamy :)

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

94,35 kcal
9,7 g węglowodany
4,78 g tłuszcz
4,95 g białko
1,36 g błonnik

Komentarze

Popularne posty