Pizza na spodzie z kaszy gryczanej niepalonej


Jak wspominałam w jednym z postów, kaszę gryczaną spożywa się zazwyczaj na słono. Tym razem mam dla Was zdrową wersję pizzy. :) 

Wiadomo, każdy z nas uwielbia sobie czasem zgrzeszyć i ma ochotę na coś niezdrowego, ale czy zawsze to, co dobre, musi być fast foodem albo czymś niezdrowym?
Niekoniecznie.

Poniżej przepis na pizzę z warzywami na cieście gryczanym 

Przepis:
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 50 g oliwek zielonych
  • sól
  • 70 g sosu pomidorowego domowej roboty
  • 75 g papryki żółtej
  • 1 pomidor
  • 75 g cukinii
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 plasterki sera żółtego wędzonego
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • oregano
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu chwilę czekamy, aby się ostudziła. W międzyczasie kroimy oliwki, paprykę w kostkę, a cukinię i pomidora w cienkie plastry. Kaszę gryczaną blendujemy z serkiem wiejskim, jajkiem i szczyptą soli. Dodajemy pokrojone oliwki i mieszamy łyżką. Tak przygotowany spód przekładamy do foremki 20 x 25 cm i podpiekamy w piekarniku na termoobiegu 180 stopni przez ok. 15 minut.

Wyciągamy i na podpieczony spód nakładamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami i oregano, rozdrobniony ser wędzony, cukinię, paprykę oraz pomidora. Na to kładziemy pokrojoną mozzarelle i wkładamy ponownie do piekarnika na 180-200 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 25 minut.

Po wyciągnięciu trzeba odczekać ok. 5 minut, aby składniki się zestaliły, ponieważ warzywa mają sporo wody. Jeżeli jednak nie lubisz czekać, możesz wcześniej warzywa podpiec w piekarniku i dopiero nakładać je na pizzę :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty