Pizza na spodzie z kaszy gryczanej niepalonej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrBl80qqGBb_RKlZWd1GMNcmTx8iFeyrPXBgh-NEsiCafM80ubgZ9puqp91UGQEdB7Lon7oaosQO5Icxp7Hwc6g0ZN4MnSt6QVSEgevAMIL3h2Uz8lxqqrr3eqy22O38mgxeA2qnRuyx8b/s400/IMG_20171112_163906.jpg)
Jak wspominałam w jednym z postów, kaszę gryczaną spożywa się zazwyczaj na słono. Tym razem mam dla Was zdrową wersję pizzy. :)
Wiadomo, każdy z nas uwielbia sobie czasem zgrzeszyć i ma ochotę na coś niezdrowego, ale czy zawsze to, co dobre, musi być fast foodem albo czymś niezdrowym?
Niekoniecznie.
Poniżej przepis na pizzę z warzywami na cieście gryczanym
Przepis:
- 150 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 50 g oliwek zielonych
- sól
- 70 g sosu pomidorowego domowej roboty
- 75 g papryki żółtej
- 1 pomidor
- 75 g cukinii
- 100 g sera mozzarella
- 2 plasterki sera żółtego wędzonego
- zioła prowansalskie
- czosnek
- oregano
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu chwilę czekamy, aby się ostudziła. W międzyczasie kroimy oliwki, paprykę w kostkę, a cukinię i pomidora w cienkie plastry. Kaszę gryczaną blendujemy z serkiem wiejskim, jajkiem i szczyptą soli. Dodajemy pokrojone oliwki i mieszamy łyżką. Tak przygotowany spód przekładamy do foremki 20 x 25 cm i podpiekamy w piekarniku na termoobiegu 180 stopni przez ok. 15 minut.
Wyciągamy i na podpieczony spód nakładamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami i oregano, rozdrobniony ser wędzony, cukinię, paprykę oraz pomidora. Na to kładziemy pokrojoną mozzarelle i wkładamy ponownie do piekarnika na 180-200 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 25 minut.
Po wyciągnięciu trzeba odczekać ok. 5 minut, aby składniki się zestaliły, ponieważ warzywa mają sporo wody. Jeżeli jednak nie lubisz czekać, możesz wcześniej warzywa podpiec w piekarniku i dopiero nakładać je na pizzę :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz